بزرگنمایی:
حسین میرزائی: قریب چهل سال از فاجعه سینما رکس آبادان میگذرد، هنوز اذهان عمومی آن را فراموش نکرده و شاید هیچگاه نیز از یاد نبرد. دادگاه متهمان این فاجعه هم که در مرداد و شهریور 1359 برگزار شد، نتوانست پرونده را برای همیشه مختومه کند. خود دادگاه رکس مسألهای است که کمتر به آن پرداخته شده. متن و حاشیهی دادگاه، روند برگزاری و نمایش آن، احکام صادره، قاضیان، متهمین، مطلعین، شاهدان و البته غایبین تک به تک میتوانند موضوع پژوهشی باشند.
جهتگیری اولیه دادگاه از همان ابتدا، به خصوص از کلام قاضی، نسبتاً مشخص بود و تا انتها تغییر چندانی نکرد. شکل اجرای دادگاه و چینش شاهدان در راستای تقویت جهتگیری دادگاه بود. اما این شاهدان در دستههای مختلفی قابل طبقهبندی شدن هستند.
دستهای از شاهدان صرفاً روایان بیطرف مشاهدات خود بودند، یک دختر نجاتیافته از درون سینمای سوزان، دستفروش جلوی سینما، نگهبان در شهربانی، یک عرب شادگانی و یک راننده سیار. دستهی دیگر شاهدان گروههای انقلابی شب حادثه و فردای آن روز بودند. دستهی دیگر عوامل ارگانهای انقلابی پس از انقلاب بودند و فرد دیگر کارگزاری از رژیم قبل که حالا برای تطهیر خویش نقش شاهد، دادستان و قاضی را با هم ترکیب کرده بود و صحنه گردان مهمی بود. این همه با چینشی خاص، هدایت روند سخن گفتن شاهدان، و تقسیم نامتناسب وقت هر یک از شاهدان، در جهت اجرای دلخواه دادگاه بکار گرفته شدند. این سان، روایت شاهدان خود بخشی از معمای دادگاه سینما رکس است که باید در جای مناسب به آن پرداخته شود.
برای مشاهده معرفی تصویری شاهدان دادگاه سینما رکس، نسخه دیجیتال مجله را از لینک زیر تهیه نمایید:
لینک خرید نسخه دیجتال شماره اول مجله آبادان نامه